• Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon

 CUTE OVERLOAD d.o.o.,  Wickerhauserova 14, 10000 Zagreb. 

© 2016 DAWG SWAG. All rights reserved.

November 27, 2018

February 14, 2018

September 20, 2017

December 27, 2016

Please reload

Recent Posts

Dovodite novog psa doma? Evo što trebate znati

March 1, 2018

1/1
Please reload

Featured Posts

Dovodite novog psa doma? Evo što trebate znati

March 1, 2018

 

Pronašli ste savršenog psa s razinom energije koja odgovara vama, vašoj obitelji i životnom stilu. Proučili ste tu vrstu psa i sve ukućane pripremili na novu ulogu vođe. Prošli ste proces udomljavanja, čipiranja i eventualne sterilizacije ili kastracije i došao je veliki dan – dovodite svog novog psa kući.

 

Poznati "šaptač psima", Cesar Millan, savjetuje nove vlasnike pasa kako na pravilan način upoznati psa sa svojom novom obitelji i novim domom. Millan tvrdi kako je upravo dovođenje psa doma situacija u kojoj  većina ljudi griješi, najčešće zbog uzbuđenja jer dovode novog člana obitelji. Dovedu psa kući, otvore vrata, skinu povodac i puste psa da slobodno luta kućom i istražuje, a jadan pas nema pojma što se događa i gdje se nalazi! Možda će se činiti da trčeći od sobe do sobe uzbuđeno istražuje i njuška uokolo, no zapravo nije tako.

 

 

 

 

'Bacili' ste ga u sasvim nepoznato okruženje bez smjernica i ta početna iskustva ostat će uz njega i kasnije. Kuća mu je nepoznata, miris je drugačiji i čini mu se da nema izlaza. Ako ste prije imali ljubimce, kuća će mirisati na njih i vaš će novi pas biti nesiguran zbog dolaska na tuđi teritorij. Idemo se, dakle, vratiti do ulaznih vrata, natrag u automobil pa u sklonište. Kada odvedete psa iz skloništa povedite ga u dugu šetnju koja će ga opustiti i ukloniti energiju prebivanja u skloništu. Tijekom vožnje zaustavite se u blizini vaše kuće i povedite ga u još jednu šetnju, ovaj put do vaših ulaznih vrata. Tako će se priviknuti na miris i izgled susjedstva i početi stjecati sigurnost.

 

 

 

Također, tako će upoznati vas i vašu energiju, a vi ćete zadobiti njegovo povjerenje. Kada stignete kući, odvedite ga do vrata, natjerajte da sjedne i pričekajte dok ne osjetite da je smiren. Kada otvorite vrata, vi i vaša obitelj uđite prvi, a zatim pozovite psa. Pobrinite se da u početku pas ulazi na povodniku te da svi provode pravilo "bez diranja, razgovora, gledanja u oči".

 

 

 

Poštovanje vlasništva

 

Cilj je da polagano upoznajete psa s njegovim novim domom, prostoriju po prostoriju, počevši s onom u kojoj će pronaći hranu i vodu. U svaku prostoriju s kojom ga upoznajete vi ulazite prvi, a pas mora čekati dok ga ne pozovete. Dok mu pripremate hranu i vodu zahtijevajte da sjedne. Nakon što pojede bit će još opušteniji pa možete nastaviti s upoznavanjem ostalih prostorija.

 

Neka vas pas čeka na ulazu u svaku prostoriju dok ga ne pozovete da uđe. Držeći ga na uzici dopustite mu da istražuje i njuška svaki novi prostor. Time govorite psu: „Ovo je moj prostor, ali dopuštam ti da uđeš." I učite ga da poštuje vaše vlasništvo od samog početka.

 

 

 

Nakon upoznavanja s prostorom vrijeme je za upoznavanje s ukućanima, sa svakim pojedinačno. Dopustite mu da svakog njuška i ne dopustite ukućanima da iskazuju emocije dok im pas ne pristupi. Vođe ne dolaze do svojih sljedbenika, već sljedbenici dolaze vođama. Osobine snažnog vođe pomoći će vam da stvorite i održite dugotrajan odnos s vašim psom.