top of page

Dovodite novog psa doma? Evo što trebate znati


Pronašli ste savršenog psa s razinom energije koja odgovara vama, vašoj obitelji i životnom stilu. Proučili ste tu vrstu psa i sve ukućane pripremili na novu ulogu vođe. Prošli ste proces udomljavanja, čipiranja i eventualne sterilizacije ili kastracije i došao je veliki dan – dovodite svog novog psa kući.

Poznati "šaptač psima", Cesar Millan, savjetuje nove vlasnike pasa kako na pravilan način upoznati psa sa svojom novom obitelji i novim domom. Millan tvrdi kako je upravo dovođenje psa doma situacija u kojoj većina ljudi griješi, najčešće zbog uzbuđenja jer dovode novog člana obitelji. Dovedu psa kući, otvore vrata, skinu povodac i puste psa da slobodno luta kućom i istražuje, a jadan pas nema pojma što se događa i gdje se nalazi! Možda će se činiti da trčeći od sobe do sobe uzbuđeno istražuje i njuška uokolo, no zapravo nije tako.

'Bacili' ste ga u sasvim nepoznato okruženje bez smjernica i ta početna iskustva ostat će uz njega i kasnije. Kuća mu je nepoznata, miris je drugačiji i čini mu se da nema izlaza. Ako ste prije imali ljubimce, kuća će mirisati na njih i vaš će novi pas biti nesiguran zbog dolaska na tuđi teritorij. Idemo se, dakle, vratiti do ulaznih vrata, natrag u automobil pa u sklonište. Kada odvedete psa iz skloništa povedite ga u dugu šetnju koja će ga opustiti i ukloniti energiju prebivanja u skloništu. Tijekom vožnje zaustavite se u blizini vaše kuće i povedite ga u još jednu šetnju, ovaj put do vaših ulaznih vrata. Tako će se priviknuti na miris i izgled susjedstva i početi stjecati sigurnost.

Također, tako će upoznati vas i vašu energiju, a vi ćete zadobiti njegovo povjerenje. Kada stignete kući, odvedite ga do vrata, natjerajte da sjedne i pričekajte dok ne osjetite da je smiren. Kada otvorite vrata, vi i vaša obitelj uđite prvi, a zatim pozovite psa. Pobrinite se da u početku pas ulazi na povodniku te da svi provode pravilo "bez diranja, razgovora, gledanja u oči".

Poštovanje vlasništva

Cilj je da polagano upoznajete psa s njegovim novim domom, prostoriju po prostoriju, počevši s onom u kojoj će pronaći hranu i vodu. U svaku prostoriju s kojom ga upoznajete vi ulazite prvi, a pas mora čekati dok ga ne pozovete. Dok mu pripremate hranu i vodu zahtijevajte da sjedne. Nakon što pojede bit će još opušteniji pa možete nastaviti s upoznavanjem ostalih prostorija.

Neka vas pas čeka na ulazu u svaku prostoriju dok ga ne pozovete da uđe. Držeći ga na uzici dopustite mu da istražuje i njuška svaki novi prostor. Time govorite psu: „Ovo je moj prostor, ali dopuštam ti da uđeš." I učite ga da poštuje vaše vlasništvo od samog početka.

Nakon upoznavanja s prostorom vrijeme je za upoznavanje s ukućanima, sa svakim pojedinačno. Dopustite mu da svakog njuška i ne dopustite ukućanima da iskazuju emocije dok im pas ne pristupi. Vođe ne dolaze do svojih sljedbenika, već sljedbenici dolaze vođama. Osobine snažnog vođe pomoći će vam da stvorite i održite dugotrajan odnos s vašim psom.

#štene #pas #kućniljubimac #savjetizapse #odgojpsa #kakoodgojitipsa

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page