top of page

Njega pasa zimi

Zima nam je pokucala na vrata, a sa njom i snježne radosti

Mnogi misle kako psima ne trebaju kaputići vani što je krivo. Oni žive s nama u kući na toplom, te je normalno da im je hladno kada ih sa oko 24°C izvedemo van na temperaturu koja je blizu 0, ako ne i ispod nje. Topla preporuka je obavezno kaputić kako bi im bilo ugodnije vani..

Kako bi zimske radosti ostale samo radosti osim kaputića moramo znati da snijeg, led i sol mogu oštetiti osjetljive pseće šapice, te na vrijeme reagirati.

Ukoliko Vaš pas provodi više vremena vani od hladnoće, soli, snijega i leda dolazi do iritacija i ogrebotina po mekušima. One većinom nisu jako izražene i slabo su vidljive, no između mekuši koža postaje upaljena i crvena.

Pas si u početku pokušava sam pomoći lizanjem čime pogoršava problem.

Kod težih slučajeva vidljive su rane na mekušima i može doći do šepanja. U tom slučaju je potrebno javiti se veterinaru za adekvatnu pomoć.

Kako takve sitnice ne bi kvarile zimski ugođaj Vama i Vašim četveronožnim prijateljima evo par savjeta za prevenciju...

Prvi uvjet je da su nokti redovito skraćivani s obzirom da vlaga i hladnoća pogoduju njihovoj krhosti pa mogu lako puknuti u šetnji ili igri.

Također bi dlaka između mekuši trebala biti ošišana da se ne bi snijeg zadržavao na njoj, te kako bi lakše održavali higijenu šapica.

Prije svake šetnje bilo bi dobro namazati tanki sloj melema za šapice da se stvori zaštita koja sprječava isušivanje kože i štiti od soli.

U šetnji treba izbjegavati veće lokve i zaleđene površine.

Nakon šetnje bilo bi dobro isprati šapice toplom vodom i blagim šamponom, dobro ih osušiti te navečer namazati melemom.

Koliko god bilo smiješno cipelice su najbolje rješenje, ukoliko možete nagovoriti psa da ih nosi. Ako ne, onda pratite savjete za higijenu šapica.

Uz ove sitnice obavezno jedan kaputić na leđa i uživanje u zimi je osiguran.

Toplu i kvalitetnu odjeću za svoju njuškicu možete pronaći na https://www.dawg-swag.com/shop

Inga Dvojković, dr.med.vet.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page